28
feb
2020

Dan digitalnog učenja (Digital Learning Day)

Dan digitalnog učenja (Digital Learning Day) ima za cilj da promoviše i podstakne upotrebu digitalnih tehnologija u procesu učenja i posebno stavlja akcenat na inovativnim i efektivnim metodama primene tehnologije u učionici. Pruža priliku svim obrazovnim institucijama, učiteljima, nastavnicima i profesorima da istaknu svoje primere dobre inovativne prakse koja koristi digitalnu tehnologiju u procesu učenja. Digitalno učenje omogućava kvalitetniju nastavu, pristup interaktivnim materijalima i izazovnim sadržajima, mogućnost učenja nezavisno o prostornim i vremenskim ograničenjima (mogućnosti za učenje uvek i svuda), povratne informacije kroz formativno ocenjivanje i u realnom vremenu i individualizovanu nastavu koja će osigurati da svi učenici dostignu svoj puni potencijal za uspeh u školovanju i profesionalnoj karijeri.

Od 2012. godine, na ovaj dan, nastavnici imaju priliku da sarađuju sa svojim kolegama, razmenjuju ideje, isprobavaju nove digitalne alate, motivišu jedni druge u primeni inovativnih metoda nastave i time igraju aktivnu ulogu u usmeravanju reforme obrazovanja. Još važnije, motivišu i aktivnije uključuju učenike u proces učenja.
Ova ideja je potekla od strane američkog udruženja the Alliance for Excellent Education (All4Ed), odnosno Alijansa za odlično obrazovanje i vrlo brzo se iz Amerike proširila na ceo svet.

Ove godine Dan digitalnog učenja (#DLDay) obeležen je 26februara širom sveta, a najviše u Sjedinjenim Američkim Državama, kroz mnoštvo manifestacija.

Na @OfficialDLDay mapi događaja, zvaničnom sajtu digitallearningday.org registrovan je i događaj DLDay 2020 učiteljice Biljane Popović. Jedna grupa njenih učenika prvog razreda kreirala je e-knjigu „Zdrav doručak – zdrav đak/ Healthy breakfast – healthy student“ koristeći Ourboox besplatnu onlajn platformu za kreiranje i deljenje digitalnih slikovnica/ e-knjiga, dok je druga grupa učila osnove programiranja bez kompjutera (programiranje na milimetarskom papiru). Učenici su upućivali jedni druge da oboje kvadrate na grafičkom papiru u nastojanju da reprodukuju postojeću sliku. Mali programeri uživali su u ovoj radionici.

Video zapis možete pogledati ovde. https://youtu.be/I99qqITwj6g  

Povodom Dan digitalnog učenja učiteljica Biljana Popović učestvovala je 27. februara 2020. godine na vebinaru Innovate! Every Classroom, Every Day with Digital Learning u organizaciji The Alliance for Excellent Education. Nije propustila priliku da bude inspirisana neverovatnim pričama, inovacijama koje se dešavaju u mnogim učionicama, svakog dana, kroz efikasnu upotrebu tehnologije koristeći je kao alat za učenje, a koje su prikazane tokom vebinara.

Leave a Reply

*

captcha *