GALERIJA-KREATIVNOST UČENIKA

Onlajn nastava, ruski jezik u 6. razredu, mart-april 2021.

Među temama koje naši šestaci obrađuju ovog proleća nalaze se i zanimljivosti o ruskim gradovima, o neobičnim, „čudesnim“ mestima širom najveće zemlje na svetu. Naše „pametnice“ su i ovaj put bile motivisane za kreativni rad. Napravili su mnoštvo razglednica, na kojima su prikazali lepote ruskih gradova. Predstavljamo najuspešnije primere (tu su i radovi nekadašnjih šestaka) i pohvaljujemo sve učesnike, posebno najaktivnije među kreatorima: Petar Tuović, Aleksa Potić, Sara Vasiljević, Vuk Ćurčić, Aleksandar Drača i dr.

Zahvaljujući njima, možete krenuti na put. Izaberite jednu od ruskih prestonica: Moskvu ili Sankt Peterburg. Možda vam se dopadnu Nižnji Novgorod ili Vladimir, daleki Jekaterinburg, herojski Volgograd ili sibirski gradovi Novosibirsk i Omsk…

Ili ćete ipak ostati u Beogradu, uživajući u našim razglednicama.

Nastavnik ruskog jezika, Mira Simeunović

[metaslider id=5056]

Da se može biti kreativan i u vanrednim okolnostima pokazali su (ne prvi put) učenici 6-1 koji uče ruski jezik. Sa svojom nastavnicom dogovorili su se da, u okviru obnavljanja znanja o ruskim praznicima realizuju jedan zanimljiv i neobičan čas.

Akcenat je bio na Maslenici (kod nas „bela nedelja“). To je tradicionalni praznik ruskog naroda, kojim se simbolično ispraća zima i dočekuje proleće: prave se palačinke, lutka-Maslenica koju treba spaliti na kraju praznika, organizuju se razne igre, odlazi u goste. Odmah nakon sedmice Maslenice počinje veliki Vaskršnji post.

U neobičnoj realnosti kakvu imamo, umesto dinamičnih igara igrali smo se pronalaženja naziva praznika, određivanja vremena njihovog obeležavanja, govorili o razlikama i sličnostima praznika u Rusiji i Srbiji, rešavali zanimljive anagrame… Nismo se mogli počastiti palačinkama, ali smo se poslužili slatkišima. Nismo mogli spaliti Maslenicu, ali smo se potrudili da je napravimo, da crtamo sunce i palačinke, da se malo poigramo i dopunimo znanje…i sve to pod maskama!

Zajedno sa nama, na času su uživali Vesna, Marija i Zoran iz naše pp-službe.

Veliko bravo za Andreu, Petra, Aleksu, Teodoru, Lazara, ali i za Luku, Vuka i Janu, i sve ostale za uloženi trud! UMNICЫ! MOLODCЫ!

Predmetni nastavnik: Mira Simeunović

 

 

Učenici OŠ „Knez Sima Marković“ koji uče ruski jezik obeležili su najveći ruski državni praznik – Dan Pobede u 2. sv. ratu. Ne samo da su čitali o prazniku i radili zadatke, već su veoma aktivno, svako na svoj način, ispoljili svoj kreativni talenat: pravili su prezentacije, ukrase, veliki broj crteža, napravili čak i jedan spot, pisali sastave. Videli smo i jednu izložbu lične kolekcije oružja, kao i prikaz dragocenog porodičnog nasleđa. Svojim kreativnim radovima uputili su nam čestitku „S Dnёm Pobedы!».

(Muzička podloga: Jana Simonović izvodi jednu od ruskih  „pesama ratnog vremena“ – „Siniй platoček“)

Nastavnik: Mira Simeunović

Video zapis možete pogledati  na našem kanalu https://www.youtube.com/watch?v=OmPnlwt4u7U

Seosko domaćinstvo kreativnost učenika Pavlović Lazara 6-4.

Talentovanost i kreativnost učenika Janković Lazara 5-1,Nedeljković Mladena 6-1,Minić Bogdana 6-4,  Radosavljević Stefana 6-4 i Ivanković Lare 5-1.

Pokazujemo vam kreativne radove učenika 5-1, 5-2, 5-3, 6-1, 6-3, 7-2, 7-3, 8-2, 8-3 koji uče ruski jezik. Učenici su napravili na stotine radova, inspirisanih velikim pravoslavnim praznikom – Vaskrsom, zajedničkim za srpski i ruski narod. Mlađi učenici su uglavnom radili crteže, malo stariji i crteže, i divne čestitke na ruskom jeziku, i prigodne ukrase. U porodicama Kostić i Marković čak su napravili ruski kolač Kulič, koji se tradicionalno priprema u ruskim porodicama pred Vaskrs.

Mira Simeunović

Tehnika i tehnologija-učenici šestog razreda su napravili izložbu makete mostova kao i izložbu mašina

 

 

Pogledajte prezentacija učenika Mateje Vujića

POGONSKE MAŠINE-MOTORI

 

Verska nastav-učenički radovi

Učenici drugo dva Vam poručuje

Učenici su svojim radovima poslali simbol nade da će sve brzo proći „Sve će biti dobro“

Kreativnost učenika Srednji Kraj 

Učiteljica Tatjan Žilić,učenici 1/1 su crtežima duge poslali simbol nade za ovu situaciju da će sve brzo proći „Sve će dobro biti“
Tema:Proleće
Sara MirčetićUčenica:Sara Marčetić ;Učiteljica:Tatjana Žilić

Tema:Seosko dvorište;Milica Radivojević učenica 3/9 Glumčevo Brdo

Milica Radivojević

Tema:četvorouglovi; Aleksandra Stefanović 6/3

Aleksandra Stefanović

 Tema:Spajanje različitih materijala; Učiteljica Milica Ivančević-Baćevac