OGLEDNI/UGLEDNI ČAS

Datum: 10. 10. 2018.

Razred i odeljenje: IV1

Nastavna jedinica: Nacionalni parkovi i zaštita prirode u Srbiji

Tip časa: utvrđivanje

Oblik nastave: projektna nastava

Učiteljica: Tatjana Žilić

Izveštaj: Učenici su na ovom projektu radili dva časa (šest dana). Finalna faza projekta bila je prezentacija njihovih radova. Postavljeni ciljevi i zadaci su u potpunosti ostvareni. Učenicima se dopao ovakav način rada. Najviše su im se dopali zajednički rad, saradnja, učenje kroz igrovne aktivnosti. Bilo im je zabavno. Naučili su da se ne svađaju i da konstruktivno reše problem.
Učenici su izjavili: „Naučili smo šta su nacionalni parkovi i proširili znanja o bogatstvu flore i faune Srbije, kao i o turističkim destinacijama vezanim za nacionalne parkove.“

Projekat sekcije ruskog jezika „Umnica“

„Kroz gradove svetskog prvenstva u fudbalu – FIFA 2018. u Rusiji“

(«Po gorodam ČM FIFA 2018, Rossiя»)

Svetsko prvenstvo u fudbalu odigrano je tokom juna i jula 2018. godine u Rusiji u gradovima: Kalinjingrad, Sankt Peterburg, Moskva, Rostov na Donu, Nižnji Novgorod, Jekaterinburg, Volgograd, Samara, Saransk, Kazanj, Soči. Svih 11 gradova našlo se u predavanjima učenika 6., 7. i 8. razreda kroz projekat sekcije.
Dvadesetak učenika iz 6/2, 6/3, 7/2, 8/2, 8/3, 8/4 pripremili su zanimljivo putovanje kroz ove ruske gradove, govoreći o geografskim obeležjima gradova, njihovoj istoriji i znamenitostima, ali i o fudbalskim klubovima i stadionima na kojima je igrano svetsko prvenstvo. Pripremili su i prezentacije o svakom gradu. Projekat je realizovan na časovima ruskog jezika 10., 11. i 12. oktobra 2018.

Učenici su saznali brojne zanimljivosti o gradovima-domaćinima svetskog prvenstva: čuli su da najveći stadion – Lužniki u Moskvi ima kapacitet od 81 000 gledalaca, da se u Volgogradu nalazi najduža zgrada u Evropi (dužine 1142 metra), kao i da je u Jekaterinburgu ubijena cela porodica poslednjeg ruskog cara Nikolaja II Romanova.
Čuli smo da je Kazanj osnovan davne 1005. godine, da se u Kalinjingradu nalazi čuveni Muzej ćilibara, da Nižnji Novgorod nazivaju i „zlatni džep Rusije“, jer su se u njemu čuvale zlatne rezerve države, ali i da je u Rostovu na Donu tokom izgradnje stadiona pronađeno pet granata iz II svetskog rata.
Saznali smo da je Samara grad poznat po aerokosmičkoj industriji, ali i po tome što je tokom II sv. rata ovde sagrađen petospratni podzemni bunker za JV Staljina. Zanimljivo je da je stadion u Sankt Peterburgu projektovao japanski arhitekta i da je izgradnja koštala 43 milijarde rubalja. Otkrili su nam da će u Saransku stadion biti demontiran i smanjen posle prvenstva, da je Soči – najjužniji grad-domaćin, u kojem su održane Olimpijske igre 2014. godine.
Predavanja su bila veoma zanimljiva, kako učenicima koji su ih slušali, tako i „predavačima“ koji su se odlično pripremili i uspeli da privuku pažnju slušalaca.

Učenicima u pripremi projekta pomogla nastavnica ruskog jezika Mira Simeunović