AMBIJENTALNA NASTAVA

SASVIM NEOBIČAN DAN
( ambijentalna nastava )

16. 9. 2019. je za učenike IO Lisović 1 i njihovu učiteljicu Maju Stojković bio nastavni dan ali ne u učionici već u jednom novom ambijentu – na barajevskoj pijaci i u matičnoj školi.
Cilj izlaska iz okvira tradicionalne u ambijentalnu nastavu bio je povezivanje stečenih znanja iz Srpskog jezika, Matematike, Prirode i društva i Fizičkog vaspitanja u jednu novu, logičku celinu, primena tih znanja na konkretnim primerima kao i sticanje praktičnih znanja za prevazilaženje teškoća u svakodnevnom životu.
Smenjivanjem različitih , unapred osmišljenih aktivnosti, učenici su ekološki osvešćeni, pokazali kako se snalaze u svom naselju, zabeležili važne objekte i državne simbole koje su na tim objektima videli, izražajno recitovali naučene pesme o ranoj jeseni upoređujući pesničke slike sa onim što zaista vide u okruženju radi jačeg doživljaja i razumevanja; sastavljali su i rešavali matematičke izraze koristeći cene voća i povrća koje je trenutno u ponudi na pijaci, plaćali i proveravali tačnost vraćenog novca. Jesenje lišće, cveće, kestenje, grožđe, pilad na gomili pomogli su im da usvoje i shvate pojam zbirne imenice, a po jedan ili dva ukusna ploda kojima su se slatko zasladili da ih razlikuju od zajedničkih imenica.
U platnene torbe stavili su ostatak voća i poneli ih drugarima iz 4/1 razreda učiteljice Sanje Radosavljević Maksimović sa kojima su na zajedničkom času Fizičkog vaspitanja obavili poslednje pripreme za predstojeće takmičenje u trčanju.
Kroz prijatan ambijent matične škole provela ih je pomoćnik direktora Biljana Stevanović i sa njima odigrala edukativne igre koristeći savremenu tehnologiju.
Prezadovoljni učenici su bezbedno, u pratnji svog razrednog starešine, stigli u svoju školu u dogovoreno vreme.