21
nov
2022

Promocija mitoloških rečnika Tamare Lujak

Na poziv O. Š. „Knez Sima Marković“ iz Barajeva, književnica Tamara Lujak predstavila je 18.11.2022. svoje dve knjige, „Rečnik slovenske mitologije“ i „Rečnik srpskih mitoloških bića“, koje je izdavačka kuća Laguna objavila 2021. godine.

Bibliotekarka Danijela Nikolić, na čiju je inicijativu književnica pozvana u goste, pokazala je Tamari Lujak staru, ali prelepu školu i divno uređeno dvorište, kao i prebogatu biblioteku, a zatim deci predstavila autorku.

U svečanoj sali više od pedeset školaraca iz nekoliko odeljenja slušalo je predavanje o srpskoj i slovenskoj mitologiji, o vodenim demonima i vilama, vešticama i zmajevima… Kroz priču o tome kako nastaju imena pojedinih mesta (Mokošica) ili brda (Julino brdo), autorka je pokazala deci kako mitološki svet i danas živi – tu, oko nas.

Klinci su se najviše zanimali za nastanak pojedinih toponima (Žarkovo, Venčac), za širenje reči „vampir“ u svet, razliku u domaćim i stranim mitovima, ali su se interesovali i za strašna mitološka bića, poput ala i zmajeva, veštica i drekavaca. Želeli su bliže da se upoznaju i sa procesom stvaranja rečnika i pisanjem – koliko je mukotrpno, da li dugo traje i može li od pisanja da se živi…

Kako su se tokom predavanja deca dotakla i drugih knjiga koje je Tamara Lujak napisala, tako je ostao otvoren poziv za neka nova gostovanja.

Leave a Reply

*

captcha *