VANNASTAVNE AKTIVNOSTI

Svetski dan životinja

Svetski dan životinja obeležava se od 1931. godine svakog 4. oktobra. Poznat je i kao Međunarodni dan zaštite životinja i kao Svetski dan zaštite životinja. Posvećen je pravima životinja.
S tim u vezi naši učenici prvog razreda u izdvojenom odeljenju u Maniću, na čelu sa svojom učiteljicom Jelenom Lukovac, na času Slobodnih aktivnosti (10. 10. 2018. godine) pravili su hranilice za ptice. Cilj časa je svakako nahraniti ptice, produžiti im život, ali i proučavati ih iz neposredne blizine. Deca će svakako biti zainteresovanija za živi svet oko sebe.

Svi za jednog, jedan za sve

U OŠ „Knez Sima Marković“ u Velikom Borku, 26. oktobra 2018. godine, organizovana je fudbalska utakmica povodom 10. Globalnog okupljanja fudbalskih seoskih zajednica (globalne kampanje za obrazovanje, zdravlje, životnu sredinu i razvoj zajednice) u organizaciji „Ruralne zajednice“ iz Argentine. Time su učenici kombinovanog odeljenja drugog i četvrtog razreda proslavili akciju solidarnosti u kojoj su bili angažovani kako bi poboljšali uslove rada u svojoj školi.
Više od 600 akcija širom sveta realizovano je u okviru ovog događaja tokom koga su deca u seoskim školama igrala fudbal proslavljajući činjenicu da mogu mnogo toga postići radeći zajedno.
Borački učenici uredili su kutak za čitanje u holu škole od 300 knjiga koje su dobili na poklon od Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“ i SANU.
Za kratko vreme, kao tim, postigli su mnogo – što je i cilj ove globalne kampanje. Sada im samo preostaje da uživaju u čitanju.
Da bi bilo još zanimljivije, deca su pozvala svoje drugare i njihove nastavnike sa kojima sarađuju u okviru eTwinning projekata da im se pridruže. Organizovali su eTwinning događaj 10th Global Rural Community Football Gathering, a učešće je ubrzo prijavilo 20 nastavnika iz Italije, Rumunije, Turske, Srbije, Albanije, Grčke i Ukrajine. Fotografije i video zapise mogli su deliti na Linoitu (kreiranoj interaktivnoj, multimedijanoj tabli).
Treću godinu za redom ovi mališani učestvuju u ovom jedinstvenom događaju. Jedva čekaju 11. okupljanje koje je zakazano za 25. oktobar 2019. godine. Do tada poručuju: Todos para uno, uno para todos, como un equipo!

Pogledajte snimak:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=K3qEjZVPyVQ

Kreativna radionica: „Umnica“ u Šiljakovcu

Sekcija ruskog jezika „Umnica“ je 7.11.2018. u grupi od 12 članova posetila Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju koji se nalazi u Šiljakovcu. Ovde boravi 17 mladih raznih uzrasta i sa različitim smetnjama, a o njima brine tek nekoliko ljudi, izuzetnih, posvećenih, brižnih, na čelu sa defektologom Jelenom Ilić. I pored brige koju imaju, nedostaju im nove zanimljive aktivnosti, novi sadržaji i drugovi, jer retko nekuda odlaze, a još ređe ih neko posećuje.

Poželeli smo da ih posetimo, da obradujemo naše drugare i ulepšamo im dan.
Osmislili smo interesantnu kreativnu radionicu, zajedno sa drugarima iz škole pripremili poklone: slatkiše i školski pribor i uputili se ka našim novim drugovima koji su nas nestrpljivo čekali. Upoznali smo Sašku, Uroša, Peđu, Anu, Nikolu, Ognjena, Aleksu, Sašu, Stefana, Đoleta i druge, uručili im „medalje“ sa znakom naše sekcije, napravljene specijalno za njih. Sa sobom smo doneli „babuške“ koje smo zajedno obojili i okitili mašnicama, stikerima, svetlucavim detaljima. Kada smo ih ukrasili, u skromnom prostoru gde borave naši drugari pojavila su se dva velika, divna panoa sa „babuškama“ koje su nam se smeškale, kao da nam se zahvaljuju što smo ih učinili tako lepim.
Posle uspešno završene radionice, odmorili smo se, poslužili slatkišima i druženje završili pesmom na srpskom i ruskom jeziku.

Tako je proteklo prvo druženje nas – obične dece sa njima – posebnim! Zato što su vredni i pedantni kada pišu u svojim sveskama, zato što su brižni prema ljudima i životinjama. Zato što umeju da se raduju, čak i kada ne mogu da hodaju. Zato što su znatiželjni, čak i kada ne mogu da vide. Zato što razumeju, čak i kada ne govore sa nama! Zato su prave „umnice“ (na ruskom jeziku – pametnice)! Mi smo njih obradovali, a oni su nas obogatili i oplemenili svojim duhom, vedrinom, osmesima.

Mi smo:
Aleksandra Knez, Anđela Ivanković, Anđela Cvetković (8/4);
Jelena Ilić, Nikolina Marinković, Natalija Drenjanin (8/3);
Jovana Marković, Julijana Poznanović (8/2);
Marija Marković, Andrea Jovičić, Anđela Keljački (7/3),

a sa nama i
Mira Simeunović, nastavnik ruskog jezika