VANNASTAVNE AKTIVNOSTI

 Beljina 2023/2024. godine

6. oktobra organizovana je sadnja cveća doniranih sadnica pomenute porodice.
Obojene su gume u koje je cveće posađeno, a takođe ostatak materijala je iskorošćeno za farbanje golova fudbalskog terena.

Odziv ovoj radnoj akciji bio je veliki, deca su sa osmesima sadila, zalivala i uvidela značaj oplemenjivanja prostora kao i negovanje ambijenta u kom svakodnevno borave.

Primeri dobre prakse BELJANCI

 

RADIONICA „RAZLIČITOST I INDIVIDUALNOST“                                    ODELJENJE: 2/1

U petak, 19.05.2023. godine je realizovana radionica „Različitost i individualnost“, realizovao roditelj Marija Ivanišević.

Kroz 4 zanimljive igre i aktivnosti, i naravno razgovora, smo se bavili različitostima, sličnostima i svim nijansama između. Stojim na raspolaganju za još detalja ukoliko neko od roditelja bude zainteresovan da u svom odeljenju održi radionicu sa ovom temom.

U prvoj igri deca stoje iza linije (trake zalepljene na pod učionice) i prelaze liniju samo deca koja potvrdno odgovore na pitanje. Pitanja obuhvataju širok spektar stvari po kojima se razlikujemo, od umeća, veština, interesovanja, osobina, izgleda… Na kraju igre diskutujemo o tim temama i o zapažanjima da su nekada liniju prelazila sva deca, nekada samo jedno dete, nekada nekoliko, kako su nam neke stvari svima zajedničke a neke baš specifične samo za nas..

U drugoj igri se bavimo temom da smo po tim našim specifičnostima drugima slični ili pak različiti. U prvom delu igre deca dobijaju kartice sa voćem različitih boja i moraju da nađu „sebi slične“ tj voće iste boje i prema tome formiraju grupe. Odnos boja je neravnomeran. U drugom delu igre svako dete kaže jedan sport koji trenira ili voli i mora naći drugara, para, koji je različit od njega.

U trećoj igri se bavimo nijansama, ko nešto više ili manje voli, bolje ili slabije ume, češće ili ređe radi, nečeg se manje ili više plaši…i kako su sve te male stvari neponovljivi deo naše ličnosti, individualnosti i posebnosti. Imamo za svako postavljeno pitanje 2 odgovora i prema tome svako dete dobija za svaki odgovor određenu nalepnicu u nekom obliku (srce, trougao, krug, cvet, zvezda…).

U četvrtoj igri svako dete dobija svoj orden od papira koji treba da ukrasi i dizajnira dobijenim nalepnicama. Naravno i da docrta i oboji po svojoj želji. Na kraju pravimo malu izložbu radova i primećujemo kako je svaki orden jedinstven baš kao i svako od nas.

 

RADIONICA ,,BUNAR ŽELJA“                                                                                         ODELJENJE: 2/3

 

U petak, 23.12.2022. godine je realizovana radionica ,,Bunar želja“, koja je kreirana u sklopu ,,Učionice dobre volje“. Radionicu je vodila Milica Ilić (članica Radne grupe za prevenciju i suzbijanje nasilja u OŠ ,,Knez Sima Marković“) u saradnji sa učiteljicom Jelenom Tamburkovski.

Cilj radionice je da se učenicima pomogne u pronalaženju pravih načina za ostvarenje velikih želja, da uoče koliko je vremena potrebno da se do nekog cilja dođe, da uoče prepreke na tom putu, kao i najbolji način za savladavanje istih. Radionici je prisustvovala i Ružica Petrović, specijalni pedagog naše škole.

Pogledajte Bunar želja-23.12.2022.

 

 

ŠKOLSKI PROJEKAT UČENIKA DRUGOG I ČETVRTOG RAZREDA IO MANIĆ I UČITELJICE IVANE SAVIĆ

Učesnici i finalisti festivala „Nauka na sceni“ uz brojne STEAM eksperimente u školi dobili su sjajnu priliku da iste lično predstave uživo na festivalu učenicima, nastavnicima i stručnom žiriju. Veliko iskustvo i radost možete videti na linku https://express.adobe.com/page/P1KnzTMSgXC9T/

RADOVI „UMNICE“

DOSTOJEVSKI F. M.                    Dostoevskiй MARKOVIČ 7-3

MOSKVA-MARKOVIČ 8-3          MOSKVA PANTIČ 8-2

PUŠKIN – PLUIMERS 7-2      SANKT PETERBURG – BAKRAČ 8-2

Završen Međunarodni rusko-srpski književni konkurs „Sloboda“ 

SA SAJTA RUSKOG DOMA

MOM ŠKOLSKOM DRUGU /DRUGARICI ŠALJEM…

Pedagoški asistent Snežana Đorđević, već tradicionalno u okviru Dečije nedelje, sa učenicima mlađih razreda matične škole organizuje akciju prikupljanja školskog pribora, odeće, obuće i igračaka za decu iz socijalno depriviranih porodica.
Ove godine pod sloganom „Mom Školskom drugu/drugarici šaljem..„po dva predstavnika iz svakog odeljenja raspoređivala su zajedno sa Snežanom prikupljene materijale. Ono što nas posebno raduje jeste da budimo zadovoljstvo i radost ne samo kod dece koja primaju poklone, već i kod dece koja ih pripremaju s mišlju da pokloni idu nekom nepoznatom školskom drugu kome će pomoći i koga će obradovati.
Zahvaljujemo se svim učenicima, roditeljima i kolegama koji su učestvovali u ovoj akciji koju planiramo da sprovodimo tokom čitave školske godine.

Priredba „Dečja nedelja“

Povodom obeležavanja ovogodišnje „Dečje nedelje“ od 7. do 13.oktobra 2019.godine, u holu Osnovne škole „Knez Sima Marković“ u Barajevu održana je priredba 11.oktobra (petak) u organizaciji „Tima za kulturne aktivnosti učenika“.
Program su vodile učenice 8/1 Anđela Brkić i Hristina Divac.
Posle pročitan najave i dobrodošlice upućene publici (prisutnoj deci, nastavnicima,pedagoško-psohološkoj službi, Upravi škole i roditeljima),krenulo se sa programom priredbe.
Učenica 2/1 Ivona Ratković otpevala je pesmu „Dečji svet“,a potom je usledio defile maski od 1.do 4. razreda koje su nagrađene prethodnog dana.
Učenici 6/1(Bogdan Maksimović, Milana Drača i Simona Šaljić) pročitali su naizmenično lepe citate o deci „Knjigralište“.
Usledilo je recitovanje Ive Janković 8/1 (pesma „Tri jablana“, Nedeljka Popadića). Zatim sledi najava izborne pesme „Mesečina“koju je otpevala Jana Simonović 6/3 i čitanje lepih misli naših velikana (Anđela,Hristina i Iva). Po završetku ovog dela, Iva najavljuje „performans“- brzo sklapanje Rubikove kocke (Mila Petričević 6/2) i Luka Stošić 8/1 (šampion na takmičenju 2017.godine koji je sklopio u rekordnom roku pet vrsti Rubikovih kocki-piramide, razne kocke…). Program je nastavljen interpretacijom izvorne pesme u izvođenju Anastasie Pluimers (B-smena) i čitanjem lepih citata „Knjigralište“ učenika 6/1 (Bogdan Maksimović, Mladen Nedeljković i Nikolina Mladenović).
Usledila je recitacija pesme „Život“, Miloša Crnjanskog u izvođenju Jane Ivanković 8/1 i Jana Simonović 6/3 je otpevala pesmu „Rasti,rasti“.
Program je završen poslednjom tačkom i već uigranom grupom hip hop koju su nam kreativno dočarale učenice 8/1-Anja Gačić i Iva Janković.
Učenice koje su vodile program,zahvalile su se srdačno prisutnima na aplauzima i pažnji.

„Umnica“ u poseti Ruskom domu

Za tekstU Beogradu je od 15. do 18. septembra 2019. godine održana VII Nedelja ruskog dečjeg filma u Srbiji „Bajke detinjstva“. Glavni organizatori manifestacije su grad Beograd, omladinsko pozorište „Dadov“, ruska kompanija „Vifsaida“, srpsko odeljenje Međunarodnog društvenog Fonda jedinstva pravoslavnih naroda. Organizaciono su podržali manifestaciju Ambasada Ruske Federacije u Republici Srbiji i Ruski centar za nauku i kulturu „Ruski dom“ u Beogradu.

U okviru manifestacije 17. i 18. septembra 2019. godine u Velikoj sali Ruskog doma održane su besplatne projekcije filmova. Radi se o dečjim igranim filmovima savremene ruske kinematografije u kojima su prvog dana uživali učenici 6/1 i 6/3 (gledali su film „Mali vojnik“), a drugog dana su učenici 7/3 i 8/3 gledali tinejdžerski film „Ostrvo za popravljanje“.

Učenici su imali priliku i da pogledaju izložbu umetničkih fotografija, kao i da čuju živi ruski jezik, kako od junaka u filmovima, tako i od autora filmova koji su predstavili svoja ostvarenja pre svake projekcije.

POSETA MUZEJU ILUZIJA

Dana 25. 6. 2019. godine učiteljice Maja Stojković iz IO Lisović 1 i Ljiljana Krgović iz IO Arnajevo vodile su svoje učenike u posetu Muzeju iluzija i Kalemegdanske tvrđave.
Cilj ove aktivnosti bio je da se učenici upoznaju sa nekim od znamenitosti glavnog grada i da izvrše poređenje jedne savremene postavke u muzeju sa tradicionalnom koju su sami napravili u svojoj školi (link U duhu narodne tradicije).
To je učenicima dalo ideje za neke nove projekte u narednoj školskoj godini.
Učenici su obogatili svoja znanja o glavnom gradu uz druženje i zabavu.

[metaslider id=3900]

GLUMČEVO BRDO 

Učenici prvog razreda IO Glumčevo Brdo sa svojom učiteljicom, Nelom Spasojević, posetili su Hram Svetog Save, Muzej Nikole Tesle, kao i Muzej iluzija u Beogradu.

[metaslider id=3914]

Tematski dan-VASKRS
LISOVIĆ 1 I ARNAJEVO

Dana 24.4.2019. god. učenici iz izdvojenog odeljenja Lisović 1 posetili su svoje vršnjake u izdvojenom odeljenju Arnajevo.
Učiteljice Maja Stojković, Rada Đukić, Ljiljana Krgović i veroučitelj Zoran Stanković, organizovali su temetski dan na temu Vaskrsa.
Učenici su učili o značaju praznika, razgovarali o običajima vezanim za taj dan, rešavali matematičke zadatke, svirali i pevali Vaskršnje pesme, učili da šaraju jaja na moderan (dekupaž tehnikom) i tradicionalan način (šaranje voskom), igrali razne igre u kojima su osvajali šarena jaja…
Kroz različite aktivnosti, povezivanjem nastavnih sadržaja, igru i druženje, učenici su se pripremili za dolazak najradosnijeg hrišćanskog praznika i kako su sami rekli-uživali su!

[metaslider id=3715]

SEKCIJA „UMNICA“ – ČITANJE NIJE ŠTETNO

2. aprila, na Svetski dan dečje knjige, sekcija ruskog jezika „Umnica“ priredila je književno veče pod nazivom „Čitanje nije štetno!“ (drugi deo slogana na ruskom jeziku kaže: štetno je ne čitati!).
Veče je bilo finale projekta koji su sproveli učenici osmog razreda (8-2, 8-3 i 8-4). Projekatse sastojao od obimnog istraživanja biblioteka na teritoriji naše opštine. Istražili smo javne i školske biblioteke, ali i knjižni fond svih ostalih ustanova od značaja. Članovi sekcije posetilisu deset (10) ustanova i doneli nam priču o svakoj od njih. Osim toga, hteli smo da saznamo i da li u bibliotekama ima dela ruskih autora. Sa istim ciljem smo anketirali i porodice učenika naše škole.
Jedan od ciljeva projekta bio je i da motivišemo učenike naše škole da čitaju. Zato smo, pored prezentovanja rezultata istraživanja, želeli da prikažemo i lepo čitanje. Čitali smo divne primere ruske književnosti koje imamo u našim čitankama, tj. koje čine deo našeg gradiva iz književnosti.
Evo koje biblioteke smo istražili i ko nam je u tome pomogao:
1. Javna biblioteka „Jovan Dučić“ u Barajevu (Vladan Nikolić iz BGB),
2. Javna biblioteka „Branko Ćopić“ u Vraniću (Violeta Mladenović),
3. Školska biblioteka OŠ „Knez Sima Marković“ (Irena Sirković),
4. Školska biblioteka Srednje škole u Barajevu (Nevena Toljaga),
5. Školska biblioteka OŠ „Pavle Popović“ (Anja Pešić),
6. Crkvena biblioteka u Barajevu (Vido Milić),
7. Opština Barajevo (gosp. Gajić),
8. Predškolska ustanova „Poletarac“ (Brana Ćirović),
9. Dom zdravlja „Dr Milorad Vlajković“ (Danijela Novaković),
10. Centar za kulturu Barajevo (Danijela Stanisavljević).

U projektu je učestvovalo oko 30 učenika: jedni su obavljali istraživanje, drugi su čitali na književnoj večeri. Učenici petog razreda čitali su aforizme o knjigama i lepoti čitanja, a učenici osmog razreda čitali su na ruskom i srpskom jeziku sledeće autore:
Sergej Jesenjin „Pismo majci“ (Sergeй A. Esenin «Pisьmo materi»)
Aleksandar Puškin „Voleo sam Vas“ (Aleksandr S. Puškin «Я Vas lюbil»)
Anton Čehov „Činovnikova smrt“ (Anton P. Čehov «Smertь činovnika»)
Konstantin Simonov „Čekaj me“ (Konstantin M. Simonov «Ždi menя»)
Aleksandar Puškin„Tatjanino pismo Onjeginu“ (Aleksandr S. Puškin «Pisьmo Tatьяnы k Oneginu»).
Veče smo otvorili i zatvorili ruskom muzikom: «Vinovata li я» i «Hotь poverьte»

Saznajte više: BIBLIOTEKA UKRATKO

Christmas cards exchange – eTwinning project

Tokom zime 2018/19. godine učenici I i III iz Srednjeg Kraja razmenjivali su novogodišnje čestitke sa svojim drugarima širom Evrope, a preko eTwinning međunarodnog obrazovnog portala.
Slali smo ručno pravljene čestitke, a radost je bila još veća svaki put kada smo primali čestitke iz Evrope. Sve čestitke iskoristili smo kao ukrase na novogodišnjoj jelci. Tokom februara i marta čestitke krase naš pano, a sa prvim danima proleća đacima će biti poklonjene čestitke.
Prezentacija koju možete pogledati je bila poklon mojim đacima za uspešno završeno polugodište, ali i za potrebe projekta.
Učenici Srednjeg Kraja i učiteljica Ivana Savić, član eTwinning tima.

Christmas cards exchange, eTwinning project, winter 2018_19.

U DUHU NARODNE  TRADICIJE…

 Učenici OŠ “ Knez Sima Marković”  u izdvojenom  odeljenju  Lisović 1 kao izborni predmet izučavaju Narodnu tradiciju. Zajedno sa učiteljicom  Majom Stojković učenici su tokom prvog polugodišta prikupljali i donosili razne predmete koji svedoče o tome kako se nekada  živelo, radilo i školovalo i na taj način započeli jedan zanimljiv primer  Projektne nastave.

Cilj ovog projekta je bio da učenici na očiglednim primerima i u odgovarajućem ambijentu ožive prošlost, sačuvaju tradiciju i sami budu kustosi koji će rado dočekati i ostale učenike i nastavnike naše škole i uz vršnjačko učenje im približiti  naše bogato nasleđe.

Sama škola ima dosta sačuvanih materijalnih i pisanih istorijskih izvora.

Učenicima je bilo pravo zadovoljstvo da svoja saznanja o prošlosti  povežu sa sadržajima iz nastavnih predmeta: Priroda i društvo, Svet oko nas, Srpski jezik, Matematika, Likovna kultura, Muzička kultura, Fizičko vaspitanje, Verska nastava.

Višečasovni zajednički rad i saradnja sa roditeljima rezultirao je time da sada u našoj školi imamo mali muzej kao produkt  Projektne nastave.

LISOVIĆ – STARO SELO

Novogodišnji bazar

U izdvojenom odeljenju OŠ ,,Knez Sima Marković, u Glumčevom Brdu, u četvrtak, 27.12.2018. godine, učiteljice Nada Sarić, Slađana Marković, Biljana Lalić i Nela Spasojević organizovale su drugi po redu Novogodišnji bazar. Bazar je bio prodajnog karaktera. Učenici su prodavali čestitke, ukrase i figurice, koje su izradili sami, ali i uz pomoć učitelja i roditelja. Posetioci su bili roditelji učenika, kao i rodbina i susedi. Svi su se zabavili i doprineli stvaranju prazničnog raspoloženja. Novac koji je prikupljen prodajom suvenira biće iskorišćen za potrebe učenika te škole.

 [metaslider id=3434]

Članovi sekcije „Umnica“

Članovi sekcije „Umnica“ su (zajedno sa predmetnim nastavnikom Mirom Simeunović) tokom priprema za nastup na koncertu učenika osnovnih škola, zajedno sa predstavnicima Ruskog doma, posetili spomenik Crvenoarmejcu na Spomen-groblju u Beogradu. Kratak prikaz ove posete nalazi se  na zvaničnom sajtu Ruskog doma:

Pogledajte

Kreativna radionica: „Umnica“ u Šiljakovcu

Sekcija ruskog jezika „Umnica“ je 7.11.2018. u grupi od 12 članova posetila Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju koji se nalazi u Šiljakovcu. Ovde boravi 17 mladih raznih uzrasta i sa različitim smetnjama, a o njima brine tek nekoliko ljudi, izuzetnih, posvećenih, brižnih, na čelu sa defektologom Jelenom Ilić. I pored brige koju imaju, nedostaju im nove zanimljive aktivnosti, novi sadržaji i drugovi, jer retko nekuda odlaze, a još ređe ih neko posećuje.

Poželeli smo da ih posetimo, da obradujemo naše drugare i ulepšamo im dan.
Osmislili smo interesantnu kreativnu radionicu, zajedno sa drugarima iz škole pripremili poklone: slatkiše i školski pribor i uputili se ka našim novim drugovima koji su nas nestrpljivo čekali. Upoznali smo Sašku, Uroša, Peđu, Anu, Nikolu, Ognjena, Aleksu, Sašu, Stefana, Đoleta i druge, uručili im „medalje“ sa znakom naše sekcije, napravljene specijalno za njih. Sa sobom smo doneli „babuške“ koje smo zajedno obojili i okitili mašnicama, stikerima, svetlucavim detaljima. Kada smo ih ukrasili, u skromnom prostoru gde borave naši drugari pojavila su se dva velika, divna panoa sa „babuškama“ koje su nam se smeškale, kao da nam se zahvaljuju što smo ih učinili tako lepim.
Posle uspešno završene radionice, odmorili smo se, poslužili slatkišima i druženje završili pesmom na srpskom i ruskom jeziku.

Tako je proteklo prvo druženje nas – obične dece sa njima – posebnim! Zato što su vredni i pedantni kada pišu u svojim sveskama, zato što su brižni prema ljudima i životinjama. Zato što umeju da se raduju, čak i kada ne mogu da hodaju. Zato što su znatiželjni, čak i kada ne mogu da vide. Zato što razumeju, čak i kada ne govore sa nama! Zato su prave „umnice“ (na ruskom jeziku – pametnice)! Mi smo njih obradovali, a oni su nas obogatili i oplemenili svojim duhom, vedrinom, osmesima.

Mi smo:
Aleksandra Knez, Anđela Ivanković, Anđela Cvetković (8/4);
Jelena Ilić, Nikolina Marinković, Natalija Drenjanin (8/3);
Jovana Marković, Julijana Poznanović (8/2);
Marija Marković, Andrea Jovičić, Anđela Keljački (7/3),

a sa nama i
Mira Simeunović, nastavnik ruskog jezika

[metaslider id=3255]

Svi za jednog, jedan za sve

U OŠ „Knez Sima Marković“ u Velikom Borku, 26. oktobra 2018. godine, organizovana je fudbalska utakmica povodom 10. Globalnog okupljanja fudbalskih seoskih zajednica (globalne kampanje za obrazovanje, zdravlje, životnu sredinu i razvoj zajednice) u organizaciji „Ruralne zajednice“ iz Argentine. Time su učenici kombinovanog odeljenja drugog i četvrtog razreda proslavili akciju solidarnosti u kojoj su bili angažovani kako bi poboljšali uslove rada u svojoj školi.
Više od 600 akcija širom sveta realizovano je u okviru ovog događaja tokom koga su deca u seoskim školama igrala fudbal proslavljajući činjenicu da mogu mnogo toga postići radeći zajedno.
Borački učenici uredili su kutak za čitanje u holu škole od 300 knjiga koje su dobili na poklon od Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“ i SANU.
Za kratko vreme, kao tim, postigli su mnogo – što je i cilj ove globalne kampanje. Sada im samo preostaje da uživaju u čitanju.
Da bi bilo još zanimljivije, deca su pozvala svoje drugare i njihove nastavnike sa kojima sarađuju u okviru eTwinning projekata da im se pridruže. Organizovali su eTwinning događaj 10th Global Rural Community Football Gathering, a učešće je ubrzo prijavilo 20 nastavnika iz Italije, Rumunije, Turske, Srbije, Albanije, Grčke i Ukrajine. Fotografije i video zapise mogli su deliti na Linoitu (kreiranoj interaktivnoj, multimedijanoj tabli).
Treću godinu za redom ovi mališani učestvuju u ovom jedinstvenom događaju. Jedva čekaju 11. okupljanje koje je zakazano za 25. oktobar 2019. godine. Do tada poručuju: Todos para uno, uno para todos, como un equipo!

[metaslider id=3003]

Pogledajte snimak:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=K3qEjZVPyVQ

Svetski dan životinja

Svetski dan životinja obeležava se od 1931. godine svakog 4. oktobra. Poznat je i kao Međunarodni dan zaštite životinja i kao Svetski dan zaštite životinja. Posvećen je pravima životinja.
S tim u vezi naši učenici prvog razreda u izdvojenom odeljenju u Maniću, na čelu sa svojom učiteljicom Jelenom Lukovac, na času Slobodnih aktivnosti (10. 10. 2018. godine) pravili su hranilice za ptice. Cilj časa je svakako nahraniti ptice, produžiti im život, ali i proučavati ih iz neposredne blizine. Deca će svakako biti zainteresovanija za živi svet oko sebe.

[metaslider id=3361]