logoВАННАСТАВНЕ АКТИВНОСТИ

 Бељина 2023/2024. године

6. октобра организована је садња цвећа донираних садница поменуте породице.
Обојене су гуме у које је цвеће посађено, а такође остатак материјала је искорошћено за фарбање голова фудбалског терена.

Одзив овој радној акцији био је велики, деца су са осмесима садила, заливала и увидела значај оплемењивања простора као и неговање амбијента у ком свакодневно бораве.

Примери добре праксе БЕЉАНЦИ

 

РАДИОНИЦА „РАЗЛИЧИТОСТ И ИНДИВИДУАЛНОСТ“                                    ОДЕЉЕЊЕ: 2/1

У петак, 19.05.2023. године је реализована радионица „Различитост и индивидуалност“, реализовао родитељ Марија Иванишевић.

Кроз 4 занимљиве игре и активности, и наравно разговора, смо се бавили различитостима, сличностима и свим нијансама између. Стојим на располагању за још детаља уколико неко од родитеља буде заинтересован да у свом одељењу одржи радионицу са овом темом.

У првој игри деца стоје иза линије (траке залепљене на под учионице) и прелазе линију само деца која потврдно одговоре на питање. Питања обухватају широк спектар ствари по којима се разликујемо, од умећа, вештина, интересовања, особина, изгледа… На крају игре дискутујемо о тим темама и о запажањима да су некада линију прелазила сва деца, некада само једно дете, некада неколико, како су нам неке ствари свима заједничке а неке баш специфичне само за нас..

У другој игри се бавимо темом да смо по тим нашим специфичностима другима слични или пак различити. У првом делу игре деца добијају картице са воћем различитих боја и морају да нађу „себи сличне“ тј воће исте боје и према томе формирају групе. Однос боја је неравномеран. У другом делу игре свако дете каже један спорт који тренира или воли и мора наћи другара, пара, који је различит од њега.

У трећој игри се бавимо нијансама, ко нешто више или мање воли, боље или слабије уме, чешће или ређе ради, нечег се мање или више плаши…и како су све те мале ствари непоновљиви део наше личности, индивидуалности и посебности. Имамо за свако постављено питање 2 одговора и према томе свако дете добија за сваки одговор одређену налепницу у неком облику (срце, троугао, круг, цвет, звезда…).

У четвртој игри свако дете добија свој орден од папира који треба да украси и дизајнира добијеним налепницама. Наравно и да доцрта и обоји по својој жељи. На крају правимо малу изложбу радова и примећујемо како је сваки орден јединствен баш као и свако од нас.

 

РАДИОНИЦА ,,БУНАР ЖЕЉА“                                                                                         ОДЕЉЕЊЕ: 2/3

 

У петак, 23.12.2022. године је реализована радионица ,,Бунар жеља“, која је креирана у склопу ,,Учионице добре воље“. Радионицу је водила Милица Илић (чланица Радне групе за превенцију и сузбијање насиља у ОШ ,,Кнез Сима Марковић“) у сарадњи са учитељицом Јеленом Тамбурковски.

Циљ радионице је да се ученицима помогне у проналажењу правих начина за остварење великих жеља, да уоче колико је времена потребно да се до неког циља дође, да уоче препреке на том путу, као и најбољи начин за савладавање истих. Радионици је присуствовала и Ружица Петровић, специјални педагог наше школе.

Погледајте Бунар жеља-23.12.2022.

 

 

ШКОЛСКИ ПРОЈЕКАТ УЧЕНИКА ДРУГОГ И ЧЕТВРТОГ РАЗРЕДА ИО МАНИЋ И УЧИТЕЉИЦЕ ИВАНЕ САВИЋ

Учесници и финалисти фестивала „Наука на сцени“ уз бројне STEAM експерименте у школи добили су сјајну прилику да исте лично представе уживо на фестивалу ученицима, наставницима и стручном жирију. Велико искуство и радост можете видети на линку https://express.adobe.com/page/P1KnzTMSgXC9T/

РАДОВИ „УМНИЦЕ“

ДОСТОЈЕВСКИ Ф. М.                    Достоевский МАРКОВИЧ 7-3

МОСКВА-МАРКОВИЧ 8-3          МОСКВА ПАНТИЧ 8-2

ПУШКИН – ПЛУИМЕРС 7-2      САНКТ ПЕТЕРБУРГ – БАКРАЧ 8-2

Завршен Међународни руско-српски књижевни конкурс „Слобода“ 

SA SAJTA RUSKOG DOMA

МОМ ШКОЛСКОМ ДРУГУ /ДРУГАРИЦИ ШАЉЕМ…

Педагошки асистент Снежана Ђорђевић, већ традиционално у оквиру Дечије недеље, са ученицима млађих разреда матичне школе организује акцију прикупљања школског прибора, одеће, обуће и играчака за децу из социјално депривираних породица.
Ове године под слоганом „Мом Школском другу/другарици шаљем..„по два представника из сваког одељења распоређивала су заједно са Снежаном прикупљене материјале. Оно што нас посебно радује јесте да будимо задовољство и радост не само код деце којa примају поклоне, већ и код деце која их припремају с мишљу да поклони иду неком непознатом школском другу коме ће помоћи и кога ће обрадовати.
Захваљујемо се свим ученицима, родитељима и колегама који су учествовали у овој акцији коју планирамо да спроводимо током читаве школске године.

Приредба „Дечја недеља“

Поводом обележавања овогодишње „Дечје недеље“ од 7. до 13.октобра 2019.године, у холу Основне школе „Кнез Сима Марковић“ у Барајеву одржана је приредба 11.октобра (петак) у организацији „Тима за културне активности ученика“.
Програм су водиле ученице 8/1 Анђела Бркић и Христина Дивац.
После прочитан најаве и добродошлице упућене публици (присутној деци, наставницима,педагошко-псохолошкој служби, Управи школе и родитељима),кренуло се са програмом приредбе.
Ученица 2/1 Ивона Ратковић отпевала је песму „Дечји свет“,а потом је уследио дефиле маски од 1.до 4. разреда које су награђене претходног дана.
Ученици 6/1(Богдан Максимовић, Милана Драча и Симона Шаљић) прочитали су наизменично лепе цитате о деци „Књигралиште“.
Уследило је рецитовање Иве Јанковић 8/1 (песма „Три јаблана“, Недељка Попадића). Затим следи најава изборне песме „Месечина“коју је отпевала Јана Симоновић 6/3 и читање лепих мисли наших великана (Анђела,Христина и Ива). По завршетку овог дела, Ива најављује „перформанс“- брзо склапање Рубикове коцке (Мила Петричевић 6/2) и Лука Стошић 8/1 (шампион на такмичењу 2017.године који је склопио у рекордном року пет врсти Рубикових коцки-пирамиде, разне коцке…). Програм је настављен интерпретацијом изворне песме у извођењу Анастасие Плуимерс (Б-смена) и читањем лепих цитата „Књигралиште“ ученика 6/1 (Богдан Максимовић, Младен Недељковић и Николина Младеновић).
Уследила је рецитација песме „Живот“, Милоша Црњанског у извођењу Јане Иванковић 8/1 и Јана Симоновић 6/3 је отпевала песму „Расти,расти“.
Програм је завршен последњом тачком и већ уиграном групом хип хоп коју су нам креативно дочарале ученице 8/1-Ања Гачић и Ива Јанковић.
Ученице које су водиле програм,захвалиле су се срдачно присутнима на аплаузима и пажњи.

„Умница“ у посети Руском дому

Za tekstУ Београду је од 15. до 18. септембра 2019. године одржана VII Недеља руског дечјег филма у Србији „Бајке детињства“. Главни организатори манифестације су град Београд, омладинско позориште „Дадов“, руска компанија „Вифсаида“, српско одељење Међународног друштвеног Фонда јединства православних народа. Организационо су подржали манифестацију Амбасада Руске Федерације у Републици Србији и Руски центар за науку и културу „Руски дом“ у Београду.

У оквиру манифестације 17. и 18. септембра 2019. године у Великој сали Руског дома одржане су бесплатне пројекције филмова. Ради се о дечјим играним филмовима савремене руске кинематографије у којима су првог дана уживали ученици 6/1 и 6/3 (гледали су филм „Мали војник“), а другог дана су ученици 7/3 и 8/3 гледали тинејџерски филм „Острво за поправљање“.

Ученици су имали прилику и да погледају изложбу уметничких фотографија, као и да чују живи руски језик, како од јунака у филмовима, тако и од аутора филмова који су представили своја остварења пре сваке пројекције.

ПОСЕТА МУЗЕЈУ ИЛУЗИЈА

Дана 25. 6. 2019. године учитељице Маја Стојковић из ИО Лисовић 1 и Љиљана Крговић из ИО Арнајево водиле су своје ученике у посету Музеју илузија и Калемегданске тврђаве.
Циљ ове активности био је да се ученици упознају са неким од знаменитости главног града и да изврше поређење једне савремене поставке у музеју са традиционалном коју су сами направили у својој школи (линк У духу народне традиције).
То је ученицима дало идеје за неке нове пројекте у наредној школској години.
Ученици су обогатили своја знања о главном граду уз дружење и забаву.

[metaslider id=3900]

ГЛУМЧЕВО БРДО 

Ученици првог разреда ИО Глумчево Брдо са својом учитељицом, Нелом Спасојевић, посетили су Храм Светог Саве, Музеј Николе Тесле, као и Музеј илузија у Београду.

[metaslider id=3914]

Тематски дан-ВАСКРС
ЛИСОВИЋ 1 И АРНАЈЕВО

Дана 24.4.2019. год. ученици из издвојеног одељења Лисовић 1 посетили су своје вршњаке у издвојеном одељењу Арнајево.
Учитељице Маја Стојковић, Рада Ђукић, Љиљана Крговић и вероучитељ Зоран Станковић, организовали су теметски дан на тему Васкрса.
Ученици су учили о значају празника, разговарали о обичајима везаним за тај дан, решавали математичке задатке, свирали и певали Васкршње песме, учили да шарају јаја на модеран (декупаж техником) и традиционалан начин (шарање воском), играли разне игре у којима су освајали шарена јаја…
Кроз различите активности, повезивањем наставних садржаја, игру и дружење, ученици су се припремили за долазак најрадоснијег хришћанског празника и како су сами рекли-уживали су!

[metaslider id=3715]

СЕКЦИЈА „УМНИЦА“ – ЧИТАЊЕ НИЈЕ ШТЕТНО

2. априла, на Светски дан дечје књиге, секција руског језика „Умница“ приредила је књижевно вече под називом „Читање није штетно!“ (други део слогана на руском језику каже: штетно је не читати!).
Вече је било финале пројекта који су спровели ученици осмог разреда (8-2, 8-3 и 8-4). Пројекатсе састојао од обимног истраживања библиотека на територији наше општине. Истражили смо јавне и школске библиотеке, али и књижни фонд свих осталих установа од значаја. Чланови секције посетилису десет (10) установа и донели нам причу о свакој од њих. Осим тога, хтели смо да сазнамо и да ли у библиотекама има дела руских аутора. Са истим циљем смо анкетирали и породице ученика наше школе.
Један од циљева пројекта био је и да мотивишемо ученике наше школе да читају. Зато смо, поред презентовања резултата истраживања, желели да прикажемо и лепо читање. Читали смо дивне примере руске књижевности које имамо у нашим читанкама, тј. које чине део нашег градива из књижевности.
Ево које библиотеке смо истражили и ко нам је у томе помогао:
1. Јавна библиотека „Јован Дучић“ у Барајеву (Владан Николић из БГБ),
2. Јавна библиотека „Бранко Ћопић“ у Вранићу (Виолета Младеновић),
3. Школска библиотека ОШ „Кнез Сима Марковић“ (Ирена Сирковић),
4. Школска библиотека Средње школе у Барајеву (Невена Тољага),
5. Школска библиотека ОШ „Павле Поповић“ (Ања Пешић),
6. Црквена библиотека у Барајеву (Видо Милић),
7. Општина Барајево (госп. Гајић),
8. Предшколска установа „Полетарац“ (Брана Ћировић),
9. Дом здравља „Др Милорад Влајковић“ (Данијела Новаковић),
10. Центар за културу Барајево (Данијела Станисављевић).

У пројекту је учествовало око 30 ученика: једни су обављали истраживање, други су читали на књижевној вечери. Ученици петог разреда читали су афоризме о књигама и лепоти читања, а ученици осмог разреда читали су на руском и српском језику следеће ауторе:
Сергеј Јесењин „Писмо мајци“ (Сергей А. Есенин «Письмо матери»)
Александар Пушкин „Волео сам Вас“ (Александр С. Пушкин «Я Вас любил»)
Антон Чехов „Чиновникова смрт“ (Антон П. Чехов «Смерть чиновника»)
Константин Симонов „Чекај ме“ (Константин М. Симонов «Жди меня»)
Александар Пушкин„Татјанино писмо Оњегину“ (Александр С. Пушкин «Письмо Татьяны к Онегину»).
Вече смо отворили и затворили руском музиком: «Виновата ли я» и «Хоть поверьте»

Сазнајте више: BIBLIOTEKA UKRATKO

Christmas cards exchange – eTwinning project

Током зиме 2018/19. године ученици I и III из Средњег Краја размењивали су новогодишње честитке са својим другарима широм Европе, а преко eTwinning међународног образовног портала.
Слали смо ручно прављене честитке, а радост је била још већа сваки пут када смо примали честитке из Европе. Све честитке искористили смо као украсе на новогодишњој јелци. Током фебруара и марта честитке красе наш пано, а са првим данима пролећа ђацима ће бити поклоњене честитке.
Презентација коју можете погледати је била поклон мојим ђацима за успешно завршено полугодиште, али и за потребе пројекта.
Ученици Средњег Краја и учитељица Ивана Савић, члан eTwinning тима.

Christmas cards exchange, eTwinning project, winter 2018_19.

У ДУХУ НАРОДНЕ  ТРАДИЦИЈЕ…

 Ученици ОШ “ Кнез Сима Марковић”  у издвојеном  одељењу  Лисовић 1 као изборни предмет изучавају Народну традицију. Заједно са учитељицом  Мајом Стојковић ученици су током првог полугодишта прикупљали и доносили разне предмете који сведоче о томе како се некада  живело, радило и школовало и на тај начин започели један занимљив пример  Пројектне наставе.

Циљ овог пројекта је био да ученици на очигледним примерима и у одговарајућем амбијенту оживе прошлост, сачувају традицију и сами буду кустоси који ће радо дочекати и остале ученике и наставнике наше школе и уз вршњачко учење им приближити  наше богато наслеђе.

Сама школа има доста сачуваних материјалних и писаних историјских извора.

Ученицима је било право задовољство да своја сазнања о прошлости  повежу са садржајима из наставних предмета: Природа и друштво, Свет око нас, Српски језик, Математика, Ликовна култура, Музичка култура, Физичко васпитање, Верска настава.

Вишечасовни заједнички рад и сарадња са родитељима резултирао је тиме да сада у нашој школи имамо мали музеј као продукт  Пројектне наставе.

ЛИСОВИЋ – СТАРО СЕЛО

Новогодишњи базар

У издвојеном одељењу ОШ ,,Кнез Сима Марковић, у Глумчевом Брду, у четвртак, 27.12.2018. године, учитељице Нада Сарић, Слађана Марковић, Биљана Лалић и Нела Спасојевић организовале су други по реду Новогодишњи базар. Базар је био продајног карактера. Ученици су продавали честитке, украсе и фигурице, које су израдили сами, али и уз помоћ учитеља и родитеља. Посетиоци су били родитељи ученика, као и родбина и суседи. Сви су се забавили и допринели стварању празничног расположења. Новац који је прикупљен продајом сувенира биће искоришћен за потребе ученика те школе.

 [metaslider id=3434]

Чланови секције „Умница“

Чланови секције „Умница“ су (заједно са предметним наставником Миром Симеуновић) током припрема за наступ на концерту ученика основних школа, заједно са представницима Руског дома, посетили споменик Црвеноармејцу на Спомен-гробљу у Београду. Кратак приказ ове посете налази се  на званичном сајту Руског дома:

Погледајте

Креативна радионица: „Умница“ у Шиљаковцу

Секција руског језика „Умница“ је 7.11.2018. у групи од 12 чланова посетила Центар за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју који се налази у Шиљаковцу. Овде борави 17 младих разних узраста и са различитим сметњама, а о њима брине тек неколико људи, изузетних, посвећених, брижних, на челу са дефектологом Јеленом Илић. И поред бриге коју имају, недостају им нове занимљиве активности, нови садржаји и другови, јер ретко некуда одлазе, а још ређе их неко посећује.

Пожелели смо да их посетимо, да обрадујемо наше другаре и улепшамо им дан.
Осмислили смо интересантну креативну радионицу, заједно са другарима из школе припремили поклоне: слаткише и школски прибор и упутили се ка нашим новим друговима који су нас нестрпљиво чекали. Упознали смо Сашку, Уроша, Пеђу, Ану, Николу, Огњена, Алексу, Сашу, Стефана, Ђолета и друге, уручили им „медаље“ са знаком наше секције, направљене специјално за њих. Са собом смо донели „бабушке“ које смо заједно обојили и окитили машницама, стикерима, светлуцавим детаљима. Када смо их украсили, у скромном простору где бораве наши другари појавила су се два велика, дивна паноа са „бабушкама“ које су нам се смешкале, као да нам се захваљују што смо их учинили тако лепим.
После успешно завршене радионице, одморили смо се, послужили слаткишима и дружење завршили песмом на српском и руском језику.

Тако је протекло прво дружење нас – обичне деце са њима – посебним! Зато што су вредни и педантни када пишу у својим свескама, зато што су брижни према људима и животињама. Зато што умеју да се радују, чак и када не могу да ходају. Зато што су знатижељни, чак и када не могу да виде. Зато што разумеју, чак и када не говоре са нама! Зато су праве „умнице“ (на руском језику – паметнице)! Ми смо њих обрадовали, а они су нас обогатили и оплеменили својим духом, ведрином, осмесима.

Ми смо:
Александра Кнез, Анђела Иванковић, Анђела Цветковић (8/4);
Јелена Илић, Николина Маринковић, Наталија Дрењанин (8/3);
Јована Марковић, Јулијана Познановић (8/2);
Марија Марковић, Андреа Јовичић, Анђела Кељачки (7/3),

а са нама и
Мира Симеуновић, наставник руског језика

[metaslider id=3255]

Сви за једног, један за све

У ОШ „Кнез Сима Марковић“ у Великом Борку, 26. октобра 2018. године, организована је фудбалска утакмица поводом 10. Глобалног окупљања фудбалских сеоских заједница (глобалне кампање за образовање, здравље, животну средину и развој заједнице) у организацији „Руралне заједнице“ из Аргентине. Тиме су ученици комбинованог одељења другог и четвртог разреда прославили акцију солидарности у којој су били ангажовани како би побољшали услове рада у својој школи.
Више од 600 акција широм света реализовано је у оквиру овог догађаја током кога су деца у сеоским школама играла фудбал прослављајући чињеницу да могу много тога постићи радећи заједно.
Борачки ученици уредили су кутак за читање у холу школе од 300 књига које су добили на поклон од Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“ и САНУ.
За кратко време, као тим, постигли су много – што је и циљ ове глобалне кампање. Сада им само преостаје да уживају у читању.
Да би било још занимљивије, деца су позвала своје другаре и њихове наставнике са којима сарађују у оквиру eTwinning пројеката да им се придруже. Организовали су eTwinning догађај 10th Global Rural Community Football Gathering, а учешће је убрзо пријавило 20 наставника из Италије, Румуније, Турске, Србије, Албаније, Грчке и Украјине. Фотографије и видео записе могли су делити на Линоиту (креираној интерактивној, мултимедијаној табли).
Трећу годину за редом ови малишани учествују у овом јединственом догађају. Једва чекају 11. окупљање које је заказано за 25. октобар 2019. године. До тада поручују: Todos para uno, uno para todos, como un equipo!

[metaslider id=3003]

Погледајте снимак:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=K3qEjZVPyVQ

Светски дан животиња

Светски дан животиња обележава се од 1931. године сваког 4. октобра. Познат је и као Међународни дан заштите животиња и као Светски дан заштите животиња. Посвећен је правима животиња.
С тим у вези наши ученици првог разреда у издвојеном одељењу у Манићу, на челу са својом учитељицом Јеленом Луковац, на часу Слободних активности (10. 10. 2018. године) правили су хранилице за птице. Циљ часа је свакако нахранити птице, продужити им живот, али и проучавати их из непосредне близине. Деца ће свакако бити заинтересованија за живи свет око себе.

[metaslider id=3361]