Zajedno za bolji internet

Dan bezbednog interneta (Safer Internet Day – SID) je međunarodni dan koji se obeležava svake godine u drugoj sedmici februara meseca u preko 140 zemalja širom planete pod zajedničkim sloganom Zajedno za bolji internet. Milioni ljudi se udružuju kako bi skrenuli pažnju javnosti na važnost bezbednijeg korištenja interneta, naročito među decom i mladim ljudima.

Na predlog predsednika Školskog odbora Biljane Popović, Školski odbor od školske 2018/2019. godine u saradnji sa eTwinning timom škole promoviše Dan bezbednosti na internetu. Popunjavanjem obrasca na adresi http://bit.ly/supportSID škola se dve godine za redom priključila kampanji SID „Zajedno za bolji internet“. U okviru Dana bezbednosti na internetu, eTvineri naše škole učestvuju u velikom broju događaja i aktivnosti, na sam dan obeležavanja i tokom čitavog meseca.

[metaslider id=4483]

U okviru projekta „Bezbednost i odgovornost“ Fondacije Tijana Jurić, u saradnji sa Telenor fondacijom, u našoj školi je na Dan sigurnijeg interneta, 11. februara 2020. godine realizovano predavanje „Ukradena bezbednost“ za 82 nastavnika (podeljena u dve grupe) o svim opasnostima koje vrebaju decu u školi, na ulici i internetu.
Predavanje u organizaciji koordinatora eTwinning tima i Tima za projekte Biljane Popović, održao je licencirani predavač MUP-a Republike Srbije, novinar i pisac Vlada Arsić – aktivista Fondacije Tijana Jurić.
Predavanje je trajalo 45 minuta, dok je 15 minuta ostavljeno za razgovor i postavljanja pitanja predavaču.
Deo edukacije bio je posvećen jednoj od najopasnijih zloupotreba – „onlajn zavođenju“ odnosno pedofiliji, zamkama koje pedofili prave, lažnom predstavljanju. Bilo je reči i o trgovini ljudima, trgovini organima, seksualnoj i radnoj eksploatacija.
Priču o predatorima na internetu i trgovini ljudima pratili su video zapisi, rekonstrukcije stvarnih događaja. Sve su to pojmovi o kojima sve češće slušamo, ali sa određenom rezervom u svesti prihvatamo da se to dešava „tamo, negde i nekome“.
Govoreći o lošim pojavama u društvu, predavanje Vlade Arsića bilo je vrlo realistično, na momente surovo i oštro. Nastavnici su ga pratili bez i jedne izgovorene reči.
* * *
O predavaču
Vlada Arsić je dugogodišnji urednik i novinar u brojnim listovima i časopisima. Pisao je za Press, Ilustrovanu politiku, Politikin zabavnik, Nacionalnu reviju Srbije, reviju SAT Plus i dr. Gotovo polovina njegovog književnog opusa bavi se temama pošasti koje prete našoj deci i omladini. Delo „Lopatanje đavola“ bavi se pandemijom narkomanije među mladima u Srbiji, tema „Izgubljeni u magli“ govori o trgovini ljudima i posebno prinudnoj prostituciji, a „Armagedon“ daje sliku o zamkama koje vrebaju iz stvarnog, ali i virtuelnog sveta društvenih mreža (pedofilija i internet-predatori).