logoЗаједно за бољи интернет

Дан безбедног интернета (Safer Internet Day – SID) је међународни дан који се обележава сваке године у другој седмици фебруара месеца у преко 140 земаља широм планете под заједничким слоганом Заједно за бољи интернет. Милиони људи се удружују како би скренули пажњу јавности на важност безбеднијег кориштења интернета, нарочито међу децом и младим људима.

На предлог председника Школског одбора Биљане Поповић, Школски одбор од школске 2018/2019. године у сарадњи са eTwinning тимом школе промовише Дан безбедности на интернету. Попуњавањем обрасца на адреси школа се две године за редом прикључила кампањи СИД „Заједно за бољи интернет“. У оквиру Дана безбедности на интернету, еТвинери наше школе учествују у великом броју догађаја и активности, на сам дан обележавања и током читавог месеца.

[metaslider id=4483]

У оквиру пројекта „Безбедност и одговорност“ Фондације Тијана Јурић, у сарадњи са Теленор фондацијом, у нашој школи је на Дан сигурнијег интернета, 11. фебруара 2020. године реализовано предавање „Украдена безбедност“ за 82 наставника (подељена у две групе) о свим опасностима које вребају децу у школи, на улици и интернету.
Предавање у организацији координатора eTwinning тима и Тима за пројекте Биљане Поповић, одржао је лиценцирани предавач МУП-а Републике Србије, новинар и писац Влада Арсић – активиста Фондације Тијана Јурић.
Предавање је трајало 45 минута, док је 15 минута остављено за разговор и постављања питања предавачу.
Део едукације био је посвећен једној од најопаснијих злоупотреба – „онлајн завођењу“ односно педофилији, замкама које педофили праве, лажном представљању. Било је речи и о трговини људима, трговини органима, сексуалној и радној експлоатација.
Причу о предаторима на интернету и трговини људима пратили су видео записи, реконструкције стварних догађаја. Све су то појмови о којима све чешће слушамо, али са одређеном резервом у свести прихватамо да се то дешава „тамо, негде и некоме“.
Говорећи о лошим појавама у друштву, предавање Владе Арсића било је врло реалистично, на моменте сурово и оштро. Наставници су га пратили без и једне изговорене речи.
* * *
О предавачу
Влада Арсић је дугогодишњи уредник и новинар у бројним листовима и часописима. Писао је за Press, Илустровану политику, Политикин забавник, Националну ревију Србије, ревију САТ Плус и др. Готово половина његовог књижевног опуса бави се темама пошасти које прете нашој деци и омладини. Дело „Лопатање ђавола“ бави се пандемијом наркоманије међу младима у Србији, тема „Изгубљени у магли“ говори о трговини људима и посебно принудној проституцији, а „Армагедон“ даје слику о замкама које вребају из стварног, али и виртуелног света друштвених мрежа (педофилија и интернет-предатори).